Nieuws

Geen bijtelling voor verhuisauto

2 mei 2013

De winst van een ondernemer moet worden gecorrigeerd met een onttrekking voor het privégebruik van een auto van de zaak. Dat geldt niet alleen voor het privégebruik van een personenauto, maar ook voor het privégebruik van een bestelauto. Er geldt een uitzondering voor een bestelauto waarvan de mogelijkheid voor personenvervoer niet meer dan bijkomstig is. De mogelijkheid voor personenvervoer wordt vastgesteld aan de hand van de aard of de inrichting van de bestelauto.

Onderdeel van het vermogen van een verhuisbedrijf was een bestelauto. Achter de cabine had de bestelauto een gesloten rechthoekige opbouw. De laadbak was niet voorzien van stellingen of van een inbouw. De laadbak was 3,60 meter lang, 2 meter breed en 2 meter hoog. De cabine bevatte bevestigingspunten voor een bijrijderstoel. De inspecteur corrigeerde de winst van de ondernemer met een bijtelling voor het privégebruik van de bestelauto. De ondernemer bestreed de correctie omdat de bestelauto door zijn aard en inrichting nagenoeg uitsluitend geschikt was voor het vervoer van goederen. Volgens de inspecteur is de bestemming van de bestelauto daarvoor niet bepalend. Gezien de inrichting was de bestelauto meer dan bijkomstig geschikt voor personenvervoer.

Hof Leeuwarden was op grond van de uiterlijke verschijningsvorm en de afmetingen van oordeel dat de bestelauto nagenoeg uitsluitend geschikt was voor het vervoer van goederen. De correctie voor privégebruik was daarom ten onrechte aangebracht.

Deel dit artikel: