Nieuws

Derde nota van wijziging Belastingplan 2013

16 november 2012

De staatssecretaris van Financiën heeft de derde nota van wijziging op het Belastingplan 2013 naar de Tweede Kamer gestuurd.

In deze nota van wijziging is opgenomen dat de aangekondigde verhoging van de vrije ruimte in de werkkostenregeling met 0,1% van de loonsom niet doorgaat. Dat was al in het Regeerakkoord aangekondigd. De verhoging met 0,1% vanwege de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip blijft in stand. Daarmee komt de vrije ruimte in 2013 op 1,5% van de loonsom.

 

Daarnaast bevat de nota van wijziging een verandering in de omzetbelasting voor handelaren in tabaksartikelen. Tot nu toe wordt omzetbelasting van tabaksproducten geheven alsof het gaat om accijns. De omzetbelasting is eenmalig verschuldigd op het moment van uitslag tot verbruik. Nu wordt voorgesteld tabaksproducten op dezelfde wijze in de heffing van omzetbelasting te betrekken als andere producten. Het loslaten van de koppeling met de accijnsheffing heeft geen gevolgen voor de heffing van de accijns. Wel vervalt uiteraard de verplichting in de Wet op de Accijns om voor de omzetbelasting zekerheid te stellen. Ook vervalt de aansprakelijkheid voor de omzetbelasting in deze wet. De voorgestelde ingangsdatum is 1 juli 2013.

Er is een overgangsregeling getroffen om dubbele heffing te voorkomen voor tabaksproducten die in voorraad zijn bij de groot- en kleinhandel.

Deel dit artikel: