Nieuws

Terugnemen van willekeurige afschrijving

12 november 2012

De staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit uit 2012 goedgekeurd dat wordt teruggekomen op willekeurige afschrijving vóór 2007 in verband met het verdampen van verrekenbare verliezen. Met ingang van 2007 is de voorwaartse verrekening van verliezen namelijk beperkt tot negen jaar. Belastingplichtigen die vóór 2007 gebruik maakten van de willekeurige afschrijving op milieuvriendelijke of andere aangewezen bedrijfsmiddelen hebben destijds geen rekening kunnen houden met de latere beperking van de verliesverrekening. Daarom mag onder voorwaarden het verschil tussen de willekeurige en de reguliere afschrijving worden terug genomen. Voor toepassing van de goedkeuring moet uiterlijk 31 december 2012 een verzoek bij de bevoegde inspecteur zijn ingediend.

 

De Belastingdienst heeft enkele verduidelijkingen van dit besluit gepubliceerd.
De eerste verduidelijking is dat de willekeurige afschrijving alleen geheel en dus niet gedeeltelijk mag worden teruggenomen.
De tweede verduidelijking is dat na het terugnemen van de willekeurige afschrijving opnieuw willekeurig mag worden afgeschreven in een volgend jaar.
De laatste verduidelijking is dat andere fiscale regels, zoals de regels voor de winstsplitsing in de vennootschapsbelasting, blijven gelden. Het kan daardoor zijn dat het terugnemen van de willekeurige afschrijving niet leidt tot verrekening van een nog onverrekend verlies.

Deel dit artikel: