Nieuws

Standaard betaaltermijn naar 30 dagen

14 maart 2013

Ter invoering van een Europese Richtlijn uit 2011 die betalingsachterstanden bij handelstransacties wil bestrijden, is het Burgerlijk Wetboek aangepast.
De aanpassingen houden in, dat met ingang van 16 maart 2013 bij transacties tussen ondernemingen een betaaltermijn geldt van 30 dagen. Deze termijn geldt alleen als partijen geen andere betaaltermijn hebben afgesproken. De betaaltermijn gaat in op de dag na de dag van ontvangst van de factuur. Partijen kunnen een langere betaaltermijn overeenkomen. Deze langere termijn bedraagt in beginsel maximaal 60 dagen. In bijzondere gevallen kan een langere termijn worden afgesproken.
Bij transacties met de overheid geldt voor de overheid een betaaltermijn van maximaal 30 dagen. Een langere termijn is alleen in bijzondere gevallen mogelijk.

Bij te late betaling mag de leverancier een vergoeding voor incassokosten in rekening brengen. De vergoeding voor incassokosten bedraagt een percentage van het factuurbedrag. Naarmate het factuurbedrag oploopt, daalt het percentage. Het percentage bedraagt 15 voor de eerste € 2.500 van het factuurbedrag en 10 voor de volgende € 2.500. Er geldt een minimumbedrag van € 40. Als schadevergoeding voor de te late betaling mag de wettelijke rente in rekening worden gebracht over de periode van te late betaling.

N.B. Ook na de wetswijziging geldt er geen wettelijke minimumbetaaltermijn.

Deel dit artikel: