Nieuws

Onjuist gebruik handelaarskenteken

2 augustus 2012

De persoon op wiens naam het kenteken van een motorrijtuig is geregistreerd moet voor dat voertuig de motorrijtuigenbelasting betalen, tenzij het kenteken is geschorst. Voor voertuigen die tot de bedrijfsvoorraad van een garagebedrijf of autohandelaar behoren, hoeft geen belasting betaald te worden. Er mag dan alleen met het voertuig gereden worden wanneer het is voorzien van een zogenoemd handelaarskenteken. Het handelaarskenteken is herkenbaar aan de groene kentekenplaten en is bedoeld voor proefritten en dergelijke. Voor een handelaarskenteken moet motorrijtuigenbelasting worden betaald. Voor motorrijtuigen van 25 jaar en ouder geldt een vrijstelling van belasting.

De Belastingdienst legde een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting op aan een handelaar. De aanslag had betrekking op een tot zijn handelsvoorraad behorende auto van meer dan 25 jaar oud. Voor die auto gold dus een vrijstelling van belasting. Ten tijde van de controle was de auto echter niet voorzien van de groene kentekenplaten die horen bij het handelaarskenteken. Volgens de Belastingdienst is het voeren van een handelaarskenteken ook verplicht als voor een voertuig een vrijstelling van belasting geldt. De handelaar was van mening dat er geen sprake van misbruik van de handelaarsregeling kon zijn vanwege de vrijstelling.
 
De rechtbank is van oordeel dat de vrijstelling van belasting wegens de leeftijd van de auto er een is zonder verdere voorwaarden. Wanneer op grond van een onvoorwaardelijke vrijstelling geen belasting is verschuldigd, kan deze ook niet worden nageheven. De rechtbank heeft daarom de naheffingsaanslag en de boete vernietigd.

Deel dit artikel: