Nieuws

Kamervragen invoering SEPA

30 augustus 2012

Binnen de Europese Unie wordt de zogenaamde Single European Payments Area (SEPA) ingevoerd. Gevolg daarvan is dat overgestapt moet worden op het zogenaamde International Bank Account Number (IBAN). De overgang naar SEPA is een stap in de richting van het realiseren van één grote betaalmarkt in Europa.
Over de gevolgen en de kosten voor ondernemers van het nieuwe betaalsysteem zijn Kamervragen gesteld. Volgens de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zijn de gevolgen voor ondernemingen beperkt tot eenmalige aanpassingen van administratieve softwarepakketten, de vermelding van het IBAN op de financiële correspondentie en het opvragen en verwerken van het IBAN van relaties en werknemers. Exacte cijfers van de kosten van het invoeren van het nieuwe betaalsysteem voor ondernemers in Nederland zijn niet beschikbaar. Volgens de minister kunnen bedrijven die grensoverschrijdend zaken doen veel geld besparen op hun transactiekosten door de invoering van SEPA. Verwacht wordt dat door toenemende concurrentie tussen banken de kosten van betaalproducten afnemen.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een app gelanceerd, waarmee een bankrekeningnummer kan worden omgerekend in het IBAN. De app is te vinden op de websitewww.overopiban.nl.

Deel dit artikel: