Nieuws

Buitenlandse boetes binnenkort niet meer aftrekbaar van winst

8 mei 2014

In reactie op vragen van de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris van Financiën gezegd dat buitenlandse boetes binnenkort niet langer aftrekbaar van de winst zullen zijn.

In beginsel zijn alle kosten van een onderneming aftrekbaar van de winst. Dat geldt ook voor geldboetes. Vanaf 1 januari 1991 zijn geldboetes die worden betaald aan de Nederlandse overheid of aan instellingen van de Europese Unie niet meer aftrekbaar. De achtergrond van deze beperking van de aftrekbaarheid lag in het streven naar een effectievere handhaving van de Nederlandse rechtsorde. Buitenlandse boetes maken geen inbreuk op de Nederlandse rechtsorde. Daarom vielen zij niet onder de beperking van de aftrekbaarheid. Het kabinet vindt het niet langer wenselijk om de aftrekbaarheid van een boete te laten afhangen van de instantie die de boete heeft opgelegd. De schade die een ondernemer ondervindt door een in het buitenland opgelopen boete moet niet worden verminderd door belastingaftrek in Nederland.

In het Belastingplan 2015 zal worden voorgesteld om de uitsluiting van de aftrek van geldboetes uit te breiden tot alle geldboetes. Bedragen die worden betaald om strafvervolging te voorkomen gelden in dit kader als geldboete.

Deel dit artikel: